img_3127-4

Foto och text av Karin Sundemo


img_2414

Dimman från älven ligger tät. Vi kör på vägar kantade av jämtländsk skog, men vi ser inte mer än de närmaste träden. I en kurva lättar dimman och ett svindlande landskap uppenbarar sig med sjöar som gnistrar i solskenet, en sprakande höstskog och blå fjäll som tonar upp sig runtomkring oss. Idag får jag följa med Hyttmo-snickaren och fåraherden Olle Sundemo till Svenska Turistföreningens fjällstuga i Stensdalen. 2013 bodde Olle och hans kollegor mitt ute på fjället under fyra månader medan de byggde upp Stensdalsstugan som hade brunnit ner 2010. Sedan dess har han och hans kollegor på Hyttmo byggt ut, renoverat och gjort om flera fjällstugor och stationer för STF, men det var under Stensdalsbygget passionen över att få arbeta mitt ute på fjället började. Vi parkerar vid Nulltjärn och börjar den 12km långa vandringen mot Stensdalsstugorna.

 

 

 

Vallhunden Cap skuttar lyckligt runt sin husse Olles ben. Olle som numera arbetar som herde, var 2009 den första som anställdes av Marcus Hyttmo. Kvalitet, passion och arbetsglädje är tre ledord som fanns med i företaget redan från början. När jag möter kunder eller anställda till Hyttmo är det tydligt att dessa värden fortfarande präglar stämningen i arbetslaget som idag består av över 20 snickare.

 

 

 

På Storulvåns Fjällstation sitter STF’s J-O Berg böjd över en ritning och talar med Marcus Hyttmo. J-O har en bakgrund inom fastighetsbranschen i Stockholm där han är född och uppväxt, men för 16 år sedan började han jobba för STF. Då var han liftskötare och vaktmästare i Vålådalen, men sedan 2005 jobbar han på fastighetsavdelningen som projektsamordnare och förvaltare av STF’s stugor och stationer i trakterna runt Åre. Hyttmo och STF har många projekt på gång och just nu diskuterar de en invändig ombyggnation på Storulvåns fjällstation. Medan Marcus går för att se på en personalbostad som ska renoveras, bjuder J-O på kaffe och berättar om Hyttmo och STF’s första projekt tillsammans – Stensdalsstugan.

 

”Branden var 2010 och jag kommer väl ihåg den dagen. Vi hade kontor i stationshuset inne i Åre. Då vi hörde på radion att det var en brand i Stensdalen, var det första jag tänkte att det brann i Stendalen på Skutan uppe bland liftarna. Men efter några minuter förstod vi att det var vår stuga som brann. Då blev det kalabalik och full fart, hur det än var gick det ju bra eftersom ingen kom till skada.” Berättar han.

 

 

 

STF drog igång projektet att bygga upp en ny stuga i Stensdalen. Först var tanken att bygga upp en likadan som den gamla, men tillslut blev det en stuga med helt nytt utseende. Ljus och luftig med stora fönster som avslöjar en svindlande vacker utsikt över Stensdalsfjället, älven och fjällbjörkskogen.

 

 

 

”Vi gick ut och gjorde en förfrågan på entreprenaden, men med tanke på att Stensdalen ligger så oåtkomligt så var det inte jättemånga som ville vara med och räkna på projektet. Hyttmo var en av dem som gav en offert och det var tillslut Hyttmo och Attacus som tog sig an det tillsammans. Men Hyttmo gjorde den stora byggdelen och det blev startskottet för ett samarbete som känns jättebra idag. Hyttmo har folk som dels gör ett fantastiskt bra jobb, men också trivs att vara i den här miljön och det är väldigt viktigt för oss. Det är inte alla som kan tänka sig att sätta sig på en skoter och åka upp i snöstorm för att snickra i 7-8 dagar i sträck.” Säger J-O och skrattar.

 

 

 

 

J-O tycker att det projekt som gått smidigast och bäst under hans karriär är utbyggnaden av personalboendet på Blåhammarn som Hyttmo gjorde i vintras. Mot alla odds med väder och vind gick det över förväntan, och är enligt J-O ett av STF’s mest lyckade projekt i Jämtland.

 

 

 

img_2238

Olle berättar att när han hörde att Stensdalsstugan hade brunnit förstod han att han ville vara den som byggde upp den igen.

 

”Någonting jag drömt om länge är att leva och jobba på fjället. Så jag tjatade på Marcus Hyttmo att han skulle räkna på jobbet. Marcus är den bästa arbetsgivare man kan ha, att jobba med honom har gjort att jag har fått utvecklas på väldigt många olika sätt. För mig handlar det om att få en hel livsstil. Att få göra det man vill, att utmanas och att prova på nya saker och det är han väldigt stöttande i. Så Marcus sa inte nej till Stensdalen, utan räknade på det. Han såg en möjlighet till utveckling där andra såg hinder, och det blev början till ett lyckat samarbete med STF.

 

 

 

 

Någonting som Olle och J-O är överens om är betydelsen av fjällstugor i dag. Att ha ett välkomnande koncept som gör det möjligt för fler människor att ta sig ut och bo på fjället utan att behöva ta med tält och tung packning. Vikten av att ge människor en plats att andas, röra på sig och uppleva äventyret Sverige.

 

 

 

img_2358

 

Det slår mig att den tid och det engagemang som läggs på dessa stugor inte främst är för STF eller Hyttmo’s personal – den är för oss. Vi erfarna och oerfarna vandrare eller skidåkare, vi som vill kunna springa mellan fjällen med lätt packning. Vi som behöver komma bort från klockor och konstant uppkoppling, som behöver få vara nära oss själva och naturen en stund. Vid stugorna som ligger där ingenting annat fått byggas får vi möjlighet att dricka kristallklart vatten från en fjällbäck, hugga ved för kvällsbastun, laga mat och samtala med andra vandrare. Vi kan få se något så ovanligt som norrsken eller en sprakande stjärnhimmel som inte bleks av gatlyktor.

En vän till mig säger att fjällstugorna kan vara Sveriges bäst bevarade hemlighet. Jag hoppas och tror att det är på väg att ändras.