img_3127-4

Foto och text av Karin Sundemo


 

 

Nedre Vikvägen är så ny att den ännu inte finns på min annars tillförlitliga gps. Jag sicksackar fram på leriga grusvägar i ett väder som gränsar mellan dimma och duggregn. Ett hus ligger lite avsides, det lyser hemtrevligt i fönstren. Jag dubbelkollar den skrynkliga papperslappen med vägbeskrivningen jag fått av Hyttmo-snickare Andreas Willén, kliver ur bilen och går upp för sluttningen mot Emma Björkenstam & Daniel Eklunds stuga.

Hemma hos Daniel och Emma är kaffet precis färdig och en brasa sprakar i kaminen. Vi sätter oss tillsammans med Emmas föräldrar vid köksbordet där vi har utsikt över åresjön.

 

 

 

Emma och Daniel som annars är bosatta i Gävle berättar att de fastnade för just den här platsen när de hälsade på Emmas syster i Åre.

 

”Daniels föräldrar hade ju stuga i Gördalen mellan Sälen och Idre, men så var det något fel på den. Min syster Lollo har ju bott här upp i 15-16 år så när vi inte kunde använda stugan i Gördalen längre kom vi upp till Åre allt oftare. Sedan sålde de stugan och då skaffade vi husvagn som vi bodde i under tre säsonger. Efter det bestämde vi oss för att sälja både vår båt och husvagn för att köpa en egen tomt här att bygga fritidsboende på.” berättar Emma

 

 

img_2988

Daniel säger att området etablerades runt 2012 men att tomterna inte släpptes förrän 2013-2014. Tomterna i övre området blev snabbt sålda men de i nedre området tog längre tid. Det gav Daniel och Emma möjlighet att i lugn och ro hitta en tomt som passade dem. En tomt som inte lutade så mycket där det skulle bli relativt lätt och billigt att bygga.

 

img_2997

Då både Daniel och Emma arbetar inom byggbranchen var det naturligt för dem att rita huset själv.

 

”Vi gjorde det tillsammans med konstruktören Bertil Staffas som utifrån vår planlösning gjorde en konstruktionsritning. Bertil kände ju farsan ganska väl, och så är han lite av en kändis Gävle. Alla som har gått någon bygginriktning haft honom  som lärare. Vi kollade på olika byggkoncept och då fastnade vi för Besta Blocket. Det är ett koncept som liknar att bygga med lego. Men de här Lego-bitarna är gjorda av cellplast och plywood, de är 120cm långa, 30cm höga och väger runt 6 kg så man behöver inte mer än en byggställning och mankraft. Det är bara att stapla blocken på varandra, sedan sätter man panel på utsidan och kompletterar med en regelvägg på insidan där man drar alla installationer.

Vi ville ha en billig kåk att äga och med Besta Blocket blev det en välisolerad stuga med låga driftkostnader. Huset är så energisnålt att det räcker med kroppstemperaturen från dem som är i huset för att hålla det varmt. Det är lättskött och billigt att äga vilket gör att vi har tid och råd att göra andra saker än vaktmästarsysslor när vi är här” Förklarar Daniel

 

Ovan: Foto av Andreas Willén från uppbyggnaden av Besta Blocket huset. Ofta har det refererats till byggtekniken som ”Lego för vuxna”. Uppfinnare och konstruktör Bertil Staffas säger i en intervju att hans slogan ett tag var ”Lätt som Lego”.

 

 

 

Stugan är ett fritidsboende men för hela året om. Emma och Daniel älskar hösten och sommaren lika mycket som vintern i Åre.

 

”Nu på hösten är det så mycket färger. På vintern är det såklart skidåkning, och på sommaren är det cykla vi gör mest. Man bygger ju inte ett hus i Åre för att sitta inomhus, vi valde ju Åre för att ha ett boende där hela familjen kan göra mycket saker utomhus. Huset ligger nära både skidbackarna och naturen vilket barnen älskar.”

 

img_3010

 

”Den största utmaningen med att bygga huset var att hitta en vettig entreprenör. Vi hade kontakt med många olika företag. Många markentreprenörer och även många byggare. Det var lite utav en tillfällighet att vi hittade Hyttmo, det var andra kontakter som rekommenderade honom. Han var inte så där väldigt välannonserad om man säger så.” Säger Daniel och skrattar

 

img_3002

Emma ville ha ett hus som var anpassat efter berget och naturen runtomkring, vilket passade väldigt bra med hur Marcus Hyttmo ville jobba i en dialog med kunden. Att redan på idéstadiet prata om hur man tillsammans kan hitta lösningar som tar hänsyn till markförhållanden, hållbarhet, funktion och budget. Att se projektet som en helhet där kund, hantverkare och konstruktör är lika nöjda med slutresultatet.

 

”Jag pratade mycket Marcus om detta för det är ju så han vill jobba. Slutresultatet blir bättre och billigare om du tänker dig för innan. Det kan ju vara miljoner som skiljer två markentreprenörer åt. Så jag och Markus pratade mycket om det där med att skräddarsy lösningar”

 

Det resulterade i att huset blev mindre och i en annan vinkel mot vad det först var tänkt vilket gjorde att dem inte behövde spränga i berget och fick relativt låga kostnader på markarbetet. Istället gör de stora fönstren och de 6,5 m i takhöjd att stugan känns stor, ljus och luftig.

 

 

 

”Något jag blev väldigt nöjd med är loftet, det är väldigt stort och bra. Det kändes viktigt i och med att vi har fyra barn och vi vill att det ska kunna ha kompisar med hem.” Säger Emma.

 

 

 

 

”Så köket, det gjorde ju jag och Andreas Willén. Det var lite krångligt så vi fick tänka till men det blev väldigt bra. Min favoritplats i huset är nog att sitta med en kopp kaffe vid köksbordet eller i en av fåtöljerna framför brasan. Det mesta blev bättre än vi hade tänkt.” Konstaterar hon.

 

 

 

Trappan som är byggd och monterad av Hyttmo-ägda Undersåkers Snickeri är placerad en bit ut i rummet för att skärma av vardagsrum och kök från sovrummen.

 

”Det blev väldigt bra även om det inte är så vanligt att ha trappan mitt ute i rummet. Anders och Tore på Undersåkers Snickeri som byggde trappan och räcket är specialister, men lite smågalna.” Säger Daniel och skrattar

 

 

 

 

”De skrattade mycket och var väldigt duktiga, det var en fröjd att ha dem här. Det märks att de trivs ihop och älskar sina jobb, det verkar genomsyra hela Hyttmo. Snickarna där tycker om att göra ett bra resultat och det är nog därför det är noga med att välja sina kunder också. Jag tror de vill välja kunder som uppskattar ett bra jobb, det är inte alla som gör det. För vissa handlar det bara om att ha ett ställe att bo på, hur det ser ut eller är byggt är ointressant. Så tycker nog inte Marcus om att jobba. Lite dyrare mycket bättre.” Citerar Daniel Hyttmos slogan.

 

 

Någonting som både Marcus, Daniel och Emma lyfter fram är hur roligt det är att få arbeta tillsammans med konstruktör från början. Att få drömma, rita upp göra om och anpassa ihop med människor som har olika ideér, perspektiv och kunskaper. Att det blir så mycket lättare att få en helhetsbild av projektet då både maskiner och markarbetare finns i samma företag som de snickare som bygger huset. Där bra kommunikation och tillit ger utrymme för kreativitet.

Jag blir inspirerad av Daniel och Emma. Att inte bygga sitt hem efter trender utan utifrån hur man vill leva. Det är uppenbart för mig att Daniel och Emma har byggt för det och dem de älskar. Ett hus som gör det möjligt att vara ute i naturen och vars rum är utformade för gemenskap med familj och vänner. Detta är en familj som har låtit sin aktiva livsstil och sin passion forma huset istället för att låta huset forma deras livsstil.