img_3127-4

Foto och text av Karin Sundemo


 

På Frönäsudden i Åre ligger två nästan identiska byggnader i rött tegel och blickar ut över Åresjön. I en annan miljö hade de sett alldagliga, kanske till och med tråkiga ut, men med utsikt över bergen och sjön och på gångavstånd till mysiga Åre torg är det lätt att förstå varför detta är en så attraktiv plats att bo på. Idag ska jag besöka Effie Kourlos som bor i ett av dessa hus. När Effie först flyttade in var hennes nya hem en intetsägande 90-tals lägenhet med plastmattor och udda fondtapeter. Sedan dess har det hänt mycket och idag är lägenheten på Frönäsudden en ”villa-dröm” på andra våningen.

 

Efter att ha bott i en fritidslägenhet i Åre i nästan ett år, blev tillslut denna lägenhet till salu.

”Det är ganska svårt att hitta ett permanent boende i Åre om man vill bo i byn, så det var egentligen läget och den här fantastiska utsikten jag fastnade för. Utsikten är helt unik, så fort man kommer in i lägenheten vill man bara sätta sig i fönstret och titta” Berättar hon, och man kan inte annat än att hålla med när man kliver in i hallen.

 

 

 

 

Men lägenheten i sig var något helt annat än fantastisk. Med plastmattor i hall och badrum, en trappa i gulnat furu, släta dörrar, sneda lister, udda fondtapeter och ett kök som inte hade blivit renoverat sedan lägenheten byggdes fanns det mycket att ta tag i innan lägenhet skulle kännas som hemma.
dsc_2880

”Det fanns inget genomgående tema i lägenheten, olika fondtapeter i varje rum och plastmattor överallt. Det var då vi kontaktade Hyttmo, och om man ska va helt ärlig är det tack vare dem det blev så genomtänkt. Grundtanken var att lägenheten skulle kännas gedigen och klassiskt men samtidigt modern. Jag ville att det skulle kännas lite som en villa och mycket tack vare att lägenheten har två plan lyckades det.” Säger hon.

 

 

 

För att få den gedigna villa-känslan har alla lister bytts och matchande salningar runt fönster och dörrar satts dit. Fönsterbrädorna är numera i samma marmorkomposit som den nya köksbänken.

”Snickarna på Hyttmo var så väldigt duktiga på att veta vad man menade och vad man var ute efter. Ett exempel är när de bytte ut alla lister och fönsterbrädor. Jag kom förbi för att hämta upp posten och då såg jag att en av snickarna höll på att sätta en list under fönsterbrädan också. Alltså sånna detaljer som jag inte hade tänkt på men som de gjorde på eget bevåg, det var sådant som faktist gjorde väldigt stor skillnad och som gjorde det väldigt hemtrevligt. Jag behövde aldrig detaljstyra allting utan de förstod vad man ville ha så gjorde de bara så.”

 

 

 

Effie berättar att plattorna i badrum och toalett är väldigt inspirerade av Copperhill Mountain Lodge. Men för att det mer moderna kopparinslaget ska hänga ihop med resten av lägenheten valdes klassiska blandare och kranar.

 

dsc_2839

Från vardagsrummet går en dörr ut till nedre balkongen med utsikt över Åresjön.

 

 

 

Den kombinerade bokhyllan och TV-bänken är platsbyggd av Hyttmo med luckor och detaljer av Undersåkers Snickeri.

 

 

 

Trappan som en gång var i gulnat furu har slipats och målats vit av Ingvar Samuelsson Måleri. Förut gick det ner en stolpe från trappan mitt i vardagsrummet som nu tagits bort för att skapa mer rymd.

 

dsc_2733

 

På andra våningen ligger sovrummen som går i samma gråa ton som övriga lägenheten. Den varma tonen i färgen förstärks av rosa inredningsdetaljer och textilier.

 

 

 

Båda rummen har dörrar som går ut till den gemensamma balkongen som vätter mot sjön.

 

dsc_2757
Mittemot sovrummen ligger Effies kontor. Det är ett litet men ljust rum tack vare det generösa takfönstret och färgsättningen. Hyttmo har snickrat en platsbyggd bokhylla där man lätt kan få undan papper och pärmar.

 

 

 

”Min favoritplats i lägenheten är vardagsrummet med den platsbyggda bokhyllan. Det var ett sovrum från början så där rev killarna två väggar för att öppna upp vardagsrummet. Just att sitta vid matbordet och se ut över åresjön det får man nog inte någon annanstans, det blev ett väldigt vackert rum. Jag jobbar ju mycket hemma i och med att jag är egenföretagare, så jag gjorde ordning ett kontor på övervåningen. Men jag sitter ju nästan alltid och jobbar i vardagsrummet just för att det är väldigt vackert med den där bokhyllan och utsikten.”

 

dsc_2783

 

”Jag tycker faktiskt det blev en väldigt bra balans mellan det klassiska och moderna. Och det gjorde att när man kom in i lägenheten under slutbesiktningen så kändes det så otroligt ombonat och hemtrevligt utan att det fanns en enda möbel därinne. Jag kommer ihåg att besiktningsmannen gick runt och tittade, de är nog vana vid att det finns något att anmärka på, men han hittade ingenting. Marcus Hyttmo hade sagt till honom innan att ”Du kommer inte hitta något”. Och det gjorde han ju inte, men så på slutet såg besiktningsmannen så himla glad ut. ”Fast nu ser jag här att det är VÄLDIGT repigt på golvet inne i vardagsrummet”, anmärkte han. Men det var ju ett sånt vintage-golv vi hade lagt in, så till och med reporna var designade.” Berättar Effie och skrattar åt minnet.

 

 

 

Effie avslutar med att berätta hur hon upplevde Hyttmo under renoveringen.

”Hos Hyttmo fick jag ett väldigt proffsigt bemötande från första stund, och de var så otroligt engagerade. Vi satt aldrig ner och gjorde en plan för rummen utan det var mer så att jag förklarade hur jag ville att det skulle bli. De var så otroligt duktiga på att förstå och sedan omvandla det in i detalj på ett sätt som jag inte hade kunnat tänka ut själv. Sen var det väldigt smidigt eftersom Marcus Hyttmo också har sina samarbetspartners som han rekommenderade. De var väldigt pålitliga, punktliga, inga anmärkningar och i efterhand när det har dykt upp någonting som inte hade med byggnationen att göra har jag bara kunnat ringa Hyttmo och de har kommit och kollat på det.”